E-Fatura nedir?
E-Fatura, kağıda basılmayan, tüm işlemleri dijital ortamda yapılan bir elektronik belgedir. Veri format ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenir. İçeriğinde ise Vergi Usul Kanunu’na (VUK) göre bir faturada yer alması gereken bilgiler yer alır. Satıcı ve alıcı arasındaki iletimi de GİB tarafından yapılır. Kağıt (matbu) fatura elde ya da program aracılığıyla hazırlanıp yazıcıdan bastırılırken e-Fatura yalnızca dijital ortamda oluşturulur ve gönderilir. VUK için her iki fatura tipi de yasaldır. E-Fatura’nın matbu faturadan tek farkı, elektronik ortam üzerinden alınması ve gönderilmesidir.
My E-Fatura’nın avantajları
- İşletmenizin uluslararası finansal standartlara ve Maliye Bakanlığı’nın belirlediği koşullara uygun, iç ve dış denetime hazır bir sisteme kavuşmasını sağlar.
- Entegrasyonu sürecinizi Mikro Yazılım’ın 30 yıllık iş yazılımları deneyimi ile baştan sona yönetir.
- Gerek masaüstü gerek bulut iş çözümleriyle uyumlu çalışır.
- Firmanızın bilişim teknolojileri ve muhasebe birimlerinin daha etkin çalışmasını sağlar.
- E-Fatura saklama hizmetini ücretsiz olarak sunar.
- Ticari yazılım kullanmayanlar için de fatura gönderip alma platformu sunar.
- Size mobilite, hız ve pratiklik sunar. İş süreçlerinizi kısaltır, hatadan arındırır ve işletme verimliliğinizi artırır.
- Fatura basma ve kargolama maliyetlerini ortadan kaldırır.
- Resmi, hukuki ve ticari belgelerinizi kaybolma riski olmadan uzun yıllar boyunca güvenle saklar.
- Dilediğiniz belgeye saniyeler içinde erişmenize olanak tanır.
- Faturalama sürecini hızlandırarak ödemelerinizi zamanında almanızı sağlar.
- Kağıt kullanımını azaltarak çevreyi korumanıza yardım eder.
E-Faturadan faydalanma yöntemleri
E-Faturadan aşağıdaki yöntemle faydalanabilirsiniz:
1. Mikro Yazılım Ticari Paket Programları
Mikro Yazılım programı ve e-Fatura modülü ile kestiğiniz faturaları dijital olarak mühürleyerek GİB’e iletebilirsiniz. Böylece tedarikçilerinizin gönderdiği e-Faturalar GİB posta kutusundan alınarak Mikro Yazılım programınıza otomatik olarak işlenir ve muhasebeleşir.
My e-Fatura aktivasyon adımları
1. Mali Mühür Başvurusu
E-Fatura mükellefi olmak için Kamu Sertifikasyon Merkezi’nden mali mühür başvurusu yapmalısınız. Mali Mühür başvurusu için tıklayın.
2. GİB Başvurusu
Mali mührünüzü aldıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) web sitesinden elektronik fatura başvurusu yapmalısınız. Başvuru yöntemi olarak ‘özel entegrasyon’ seçeneğini işaretleyip mali mührünüzü kullanabilirsiniz. GİB e-Fatura başvurusu için tıklayın.
3. e-Mikro Portal başvurusu
Aldığınız mali mühürle GİB başvurusunu tamamlandıktan sonra e-Mikro Portal kayıt formunu doldurarak süreci tamamlayabilirsiniz. e-Mikro Portal başvurusu için tıklayın.